A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) „Velünk kerek a világ! Tanuld a kézilabdát!” című kezdeményezésének köszönhetően minden hónapban olyan utánpótlás csapatokat ismerhetnek meg közelebbről az érdeklődők, ahol a nevelőmunka, a szakmaiság és a hozzáállás inspirációt adhat mások számára is. A program 2018 márciusában indult, melynek kapcsán máris bepillantást nyerhetünk Horváth János, a Győri Audi ETO KC utánpótlás bázisán tevékenykedő tréner munkájába.

Az MKSZ weboldalán található leírásból bővebb információt szerezhetünk a programról: A cél ezzel a kezdeményezéssel nem csak a kitűnő munka elismerése, hanem hogy az adott sportszervezetnél bemutatásra kerüljenek azok az edzők és gyerekek, akik jó példával járnak elöl. Az MKSZ szakfelügyelői ajánlásával az edzőkkel és csapataikkal, - ahol hatékony és jó műhelymunka folyik – hónapról hónapra interjúk, kisfilmek készülnek, amelyek felkerülnek az MKSZ „Velünk kerek a világ! Tanuld a kézilabdát!” oldalára.
Ezen kívül minden csapat, aki elnyeri a HÓNAP KÉZISEI címet elismerésként ajándékban is részesül.”

A program márciusi elindulását követően a Győri Audi ETO KC utánpótlás-nevelő központjához tartozó ikervári műhely apraja-nagyjának trénere, Horváth János mutatkozott be a sportág berkein belül.

Horváth János, edző bemutatása:
- Az első lépéseket a Pécs Városi Sportiskola fiú serdülő csapatánál tettem meg – mondta el Horváth János, edző. A főiskolás évek után már általános iskolai tanárként az akkori úttörő-, ma diákolimpiai versenyeken szerepeltem sikeresen tanulóinkkal. Ikervár község, ahol egész tanári pályafutásomat folytattam, 1991-ben 22 x 44 méteres sportcsarnokot avatott fel. Ettől az időponttól kezdve a mai napig kiváló körülmények állnak rendelkezésünkre. Infrastrukturális, eszközfeltételeink nagyon jók. Hazai és nemzetközi kapcsolatok alakultak ki ennek eredményeképpen, amely lehetővé tette, hogy a helyi általános iskolában már 1993-tól megvalósult a mindennapos testnevelés, és a színvonalas kézilabdaoktatás. Az akkortól indult iskolai csapatokból sok játékos került NB-s csapatokhoz. Pontosan 10 év telt el a szivacskézilabda beindítása után, amikor már többszörösére nőtt a kézilabda utánpótlás csapatok száma. A helyi sportcsarnokunkban akkor már 20 évet dolgoztunk. Konkoly Csaba és Róth Kálmán már ismerte a munkánkat. A szivacskézilabdával indult iskolai csapatom a Diákolimpia országos döntőjén 3. helyezést ért el a győri iskola mögött. Megkértek, hogy külső csoportjainkkal csatlakozzunk az ETO utánpótlásbázisához, szakmai kapcsolatunk így hivatalossá is vált és tovább erősödött.



A csapat bemutatása:
- A szivacskézilabdás csoport első, második és harmadik évfolyamosokból, illetve ovisokból áll. Két felnőtt munkáját igénylik – mutatta be csapatát Horváth János. Lányom, Horváth Tünde segít be a csoport munkájába, akiknek heti három foglalkozást tartunk. Egyéni és kiscsoportos képzéseket is folytatunk az igényeknek megfelelően. A második félévben a bőr kézilabdára való átállás, a labdaváltás is szerepel a tananyagban. Edzőmérkőzések és az ETO versenyei biztosítják a tapasztalatszerzést a gyerekeknek. Másik csoportunk az U13-as és az U12-es csoport, ami főleg 2004-es és 2005-ös születésű lányokból áll. Sok gyerek utazik Győrből hetente háromszor Ikervárra, hogy itt edzhessen. Emellett csornai, szombathelyi, celldömölki, vasvári, sárvári, répcelaki, celldömölki lányok alkotják a versenyző magot, akik jelenleg az ETO bajnokságban első, illetve második helyen állnak. A heti 4 foglalkozás mellett hétvégeken az ETO bajnokság, illetve a Magyar Kézilabda Szövetség Gyermekbajnokságának fordulói szerepelnek programunkban. Lehetőségünk van tornákra is utazni. A 2005-ös, azaz U12-es korosztály több alkalommal is idősebb korosztályban versenyez. Ez a csapat havonta egyszer Ikerváron szerepel. A csoportból 1 tanuló szerepel majd a következő tanévtől kezdve a Bercsényi Kézilabda Akadémián. A Győri ETO 2005-ös válogatottjának edzője vagyok, ennek a csapatnak többségét az ikervári csoport tagjai teszik ki. Ez a csapat nyerte a 2016/2017-es országos gyermekbajnokságot.

Kovács László, szakfelügyelő értékelése:
- Horváth János mondhatni a hazai szivacskézilabdázás egyik megalapítója, aki hozzáállásával, példamutató elkötelezettségével hívta fel magára a figyelmet – vélekedett Kovács László, szakfelügyelő Horváth Jánosról. Három fontos alaptételnek kell megvalósulnia a képzései folyamán a kisiskolás életkorban. A hajító mozdulat helyes technikájának magtanítása a labdás ügyesség fejlesztése és a kézilabdás alapok sulykolása. Edzéseit a pontos megalapozottság és a tudatos építkezés jellemzi.

Forrás (cikk és fotók): MKSZ