HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Az egészségügyi gondjait senki nem szereti nagydobra verni. Mindegy, hogy a korral jár, vagy sem, nem szívesen vállaljuk fel a környezetünk előtt, ha valami problémánk adódott. Sokszor ennek köszönhetően inkább úgy teszünk, mintha nem lenne semmi baj, pedig ezzel magunknak ártunk a legtöbbet. A rossz információk és társadalmi hozzáállás miatt így van ez a hallásunk romlásával is, amit gyakran fogyatékosságnak, a készülék hordását pedig stigmának minősítenek. Pedig a viselése lehetne pont olyan természetes, mint egy szemüvegé. 

Bár a hallásromlás jellemzően az idősebb korosztályt érinti, nem ritka a fiatal felnőttkorban jelentkező gond sem. Mivel a fülünket sok olyan hatás érheti, ami befolyásolja a hallásunkat (hangos zene, munkahelyi zajártalom, velünk született zavarok), előfordulhat hogy egyszer csak kiderül, valami megváltozott, nem hallunk jól, segítségre van szükségünk. Ilyenkor felkeressük a fül-orr-gégészt, vagy egy hallásspecialistát és kivizsgáltatjuk magunkat. Ha pedig kiderül, hogy hallókészülékre van szükségünk, kétségbe esünk. De miért is? 

Mert a köztudatban a hallókészülék leginkább egy hatalmas, fül mögé kanyarodó, ormótlan szerkezetetként él, ami messziről hirdeti viselője hallásgondját. Stigma, egy fogyatékosság látványos jele. De miért lenne az? Miért lenne más, mint egy szemüveg? Ilyenkor jön, hogy ez engem öregít, elcsúnyít, tulajdonképpen mi az a kis hallásprobléma, majd felhangosítom a tévét, a szórkozóhelyeken meg úgyis minden olyan hangos, és már meg is győztük magunkat, hogy nem kell nekünk az a hallókészülék. Pedig ha tudnánk, mit vesztünk egy téves információ és a rossz beidegződés miatt! 

shutterstock_776067049_1.jpg

A hárítás ára 

Fontos megértenünk, hogy a fülünk betegségeire nem szabad legyintenünk. Mert a  hallás romlásával együtt a beszédértésünk is folyamatosan romlani fog, amit időben kezelnünk kell. Ha évekig csak halogatjuk a hallásvizsgálatot és nem fogadjuk meg az orvosunk tanácsát, egy korán elkezdett hallásrehabilitáció jó eredményét már nem biztos, hogy el tudjuk érni. Ráadásul idős korban a szellemi leépülés és a hallásromlás között erős összefüggés lehet . A nyilvánvaló pszichés hatás mellett kiderült, hogy az enyhe halláskárosodás közel duplájára emelheti a demencia kialakulásának kockázatát. Ezért nem szabad sem nekünk, sem idős rokonainknak, ismerőseinknek úgy dönteni, hogy a hiúság miatt megéri hárítani a problémát. 

shutterstock_1035556528.jpg

Diszkrét készülék, vagy elegáns ékszer? 

A hallókészülékek története nagyon messzire nyúlik vissza és a kezdetekben még valóban nem volt egyszerű a használatuk. A fülkagyló mögé illesztett tenyér, a kagylók és csigaházak után jöttek a hallócsövek, leghíresebb viselőjükkel, Beethovennel. De a fejlődés nem állt meg, a XX. században már elektromos készülékek segítettek a betegeken, de ezek nagyok és nehezek voltak, ráadásul rossz minőségű hangot közvetítettek a használójuk fülébe. Aztán ahogy fejlődött a tudomány, ezek a készülékek is egyre kisebbek és jobbak lettek, míg végül elérkeztünk napjainkig. A ma leggyakrabban használt hallókészülékek formailag nagyon különbözőek, a vizsgálati eredménytől függ, hogy  fül mögött elhelyezkedő, vagy a hallójáratba tehető készüléket kapunk, de ezek már mind olyan kicsik, hogy szinte alig észrevehetőek. Formájuknak és méretüknek köszönhetően pont a fülünkbe illeszkednek, kényelmesek, programozhatóak és nagyon okosak. 

De ha nem a diszkréció a célunk, ha nem arra vágyunk hogy a hallókészülék észrevehetetlen legyen, akár menő kiegészítő is válhat belőle. 

sv.jpg

Létezik már cserélhető mintázatú, feltűnő darab azoknak, akik divatos kiegészítőként szeretnék hordani a készüléküket. A fülkagyló nagy részét szabadon hagyó eszközöket a fiatalabb generációnak szánták, de amellett hogy divatosak, kényelmesek és nagyon jó minőségűek is.

elegance01.jpg

Az elegánsabb ékszereket kedvelők is megtalálhatják a nekik valót, ugyanis már van klasszikus fülbevalóra hasonlító eszköz is. Az ezüstből készült darabok tökéletes hangminőséget és csodás megjelenést biztosítanak.

about-kate-cross.jpg

Itt pedig nem is gondolnánk, de kövekkel kirakott csinos formák mögött a tökéletes hallás élményét biztosító eszközök lapulnak.

Tehát fontos látni, hogy nem szabad aggódnunk. Ha már a szemüveg viselése természetes, legyen a hallókészüléké is az! Egy érzékszerv romlásának javítása nem lehet hiúsági kérdés, ne hagyjuk magunkat befolyásolni.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr4613838286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása