Pénzügy

Mire kell Mészáros Lőrincnek 25 milliárd forint készpénz?

Fő vasútépítő érdekeltségébe, az R-Kord Építőipari Kft.-be olvasztja Mészáros Lőrinc, felcsúti százmilliárdos polgármester egyik legújabb szerzeményét, a Vasútautomatika Kft.-t. Erről döntött március végén az R-Kord taggyűlése – derül ki a Cégközlönyből.

A szombathelyi székhelyű Vasútautomatika az a cég, amelynek vagyonát egy Simicska-cégből szerezte meg Mészáros, de nem közvetlenül, hanem a Swietelsky, illetve tolmácsa, Sakalj Ferenc közbeiktatásával. Sakalj vagy Szakály Ferenc úgy vált ismertté, mint aki horvátországi bizniszeiben segíti Mészáros Lőrincet. A fúzióval azonban a Szakály-vonal nem szakadt meg: Szakály Orsolya a Vasútautomatika ügyvezetője volt 2016 december óta, és idén márciusban az R-Kord cégvezetője lett.

Az R-Kord egyike Mészáros fénysebességgel növekvő cégeinek: az árbevétele 2014-ben lépte át az egymilliárdot, 2016-ban pedig már 17 milliárdnál tartott és 3,6 milliárd osztalékot fizetett. Közben olyan méretes közpénzes megrendelések részese lett, mint a dél-balatoni vasútvonal 73 milliárdos felújítása, vagy a V-Híd Zrt.-vel közös, a Püspökladány-Ebes közötti vasútszakasz közel 75 milliárdos kivitelezése.

A múlt évben tovább izmosodott az R-Kord, az összeolvadáshoz mellékelt mérlegtervezet szerint a saját tőkéje 8,5 milliárdra nőtt, ami csaknem kétszerese a 2016. december végén a könyvekben szereplő 4,6 milliárd forintnak. Forgóeszköz-állománya 17 milliárdról 42 milliárdra ugrott, ezen belül

a pénzeszközei, azaz a készpénz, a bankszámlán tartott, gyorsan mozgósítható forrásai ötszörösére, 25 milliárd forintra nőttek.  

Igaz, közben a hitelállománya is több mint duplájára, 41 milliárdra duzzadt.

A Vasútautomatika beolvadása után a társaság R-Kord néven működik tovább. A szombathelyi társaság kicsit csúfít majd a mérlegén: a házasságba vitt vagyona piaci értéken mínusz 859 millió, így az R-Kord saját tőkéje 7,7 milliárdra karcsúsodik az összeolvadás után. A kötelezettségei pedig a Vasútautomatika 2 milliárdos rövid lejáratú hiteleivel együtt 43 milliárd forintot tesznek ki a mérlegtervezet szerint.

Kiemelt képünk illusztráció: MTI / Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik