Csoki helyett csak ezt: az 5 legfinomabb házi nut bar

barc.jpg

Ha egy délután erejéig megnyitjuk házi csokigyárunkat a konyhában, hetekre letudhatjuk a munkahelyen 10-11 óra körül ránk törő farkaséhség problémáját. Igazi energiabombák következnek, csupa egészséges hozzávalóból!

Mindenmentes nagyon mogyorós szelet

 

bar1.jpg

Hozzávalók

10 db kimagozott datolya

3/4 bögre natúr mogyoróvaj

3/4 bögre mogyoró (sótlan)

1/4 tk. só

 

Ha már eszedbe jutott, milyen lehet a mogyoró mogyoróvajjal, akkor ez a te recepted! Ráadásul plusz pont, hogy pofonegyszerű, és a sütőt sem kell hozzá bekapcsolnod! Tedd a datolyákat és a mogyoróvajat az aprítógépbe, és alaposan keverd el, míg egynemű masszát nem kapsz. Ekkor add hozzá a mogyorót és a sót is, és működtesd tovább az aprítót, míg a mogyorószemcsék egészen aprók nem lesznek. Ezután a masszát terítsd be egy kisebb, kivajazott tepsibe, és 20-30 percre tedd a fagyasztóba! A fagyasztás után már szeletelhető és fogyasztható is. 

 

Egyszerű mandulás nut bar

 

bar2.jpg

Hozzávalók:

1 bögre mandula

1/2 bögre mogyoró

1/2 bögre rizspehely

1/4 tk. só

1/4 bögre juharszirup

 

Ehhez a recepthez még aprítógép sem szükséges, a finom magvakat egészben használjuk fel. Melegítsük elő a sütőnket 160 fokra. Béleljünk kis sütőpapírral egy kisebb tepsit. Egy nagy tálban keverjük el a szilárd hozzávalókat, majd lassan, folyamatosan kevergetve csurgassuk hozzá a juharszirupot is. A kész keveréket egyengessük bele a tepsinkbe, és 30-40 percig süssük. Ha kész, hagyjuk kihűlni, ez 1 órát vesz igénybe. utána szeleteljük, és fogyasszuk, vagy csomagoljuk.

 

Gyümölcsös nut bar

 

bar3.jpg

Hozzávalók:

1/3 bögre mandula

1/3 bögre pekándió

1/2 bögre méz

3/4 bögre kimagozott datolya

1 tk fahéj

2 és 1/2 bögre zabpehely

1/2 bögre szárított áfonya

1/2 bögre szárított alma, apróra törve

 

Ez az édesség rágós és gyümölcsös, mint egy jó müzliszelet. Gyújtsuk be a sütőt 160 fokra, és 10 percig pirítsuk a mandulát valamint a pekándiót egy tepsiben. A mézet kissé melegítsük meg a mikróban, hogy szirupszerű legyen, majd az aprítógépben keverjük össze a datolyával, a fahéjjal és a zabpehellyel, míg a zabot már csak apró szemcséknek látjuk. Borítsuk a keveréket egy nagy tálba, és adjuk hozzá a mandulát, a pekándiót, az áfonyát és az almát. Miután jól elkevertük, egyengessük bele egy kisebb tepsibe, amit sütőpapírral kibéleltünk, és a papírt előzőleg még be is olajoztuk kissé. Legalább 20 percre fagyasszuk le, mielőtt felszeletelnénk!

 

 Vegán, almás nut bar

 

bar4.jpg

 

Hozzávalók:

2 alma

1 bögre mazsola

1/2 bögre datolya

162 bögre víz

1 bögre mandula

1 bögre mogyoró

1/2 bögre napraforgó mag

1 bögre szezámmag

1/4 bögre őrölt lenmag

1 tk. fahéj

Ennek a receptnek a nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik: nem csak a sütőre nem lesz szükség, de a fagyasztóra sem. A végeredményt egyszerűen hagyni kell megszáradni, persze ez igénybe vesz néhány órát. Nagy könnyebbséget jelenthet viszont azoknak, akiknek a fagyasztója túl kicsi ahhoz, hogy beletuszkoljanak egy tepsit!

A meghámozott, feldarabolt almákat a datolyával, a mazsolával és a vízzel együtt az aprítógépbe tesszük, és addig keverjük, míg egynemű masszát nem kapunk. Beletesszük a mogyorót, a mandulát és a napraforgó magot is, és egy kicsit még keverünk rajta, de nem aprítjuk egészen össze a magokat. Végül a többi hozzávalót is belekeverjük, és 10 percig hagyjuk állni a masszát. Ezután egy szilikonlapra terítjük 2,5 cm vastagságban, és késsel félig bevagdossuk, hogy lássuk, hol lesznek a szeletek. 3 órán keresztül hagyjuk száradni, majd tegyünk rá egy tálcát, óvatosan fordítsuk meg és húzzuk le róla a szilikont. További 6 órán át hagyjuk száradni, így kívül szilárd, de belül finom rágós és nedves lesz majd. Ha a 6 óra letelt, szeleteljük fel. A hűtőben néhány napig áll el, de nyugodtan fagyaszthatjuk is a szeletkéket, ha nagyobb mennyiség készült.

 

Kókuszos nut bar

 

bar5.jpg

Hozzávalók:

2 bögre mandula

2 bögre natúr kókuszpehely

1/2 bögre puffasztott rizs

1 ek. lenmag

3/4 bögre méz

1/4 tk. só

Terítsük ki a mandulát egy tepsibe, és 10 percig pirítsuk 160 fokon. Ha kész, vegyük ki, és 6-7 percre tegyük be a kókuszpelyhet is a sütőbe. Vigyázzunk, mert hamar odaég. A szilárd hozzávalókat keverjük össze egy nagy tálban, a mézet pedig melegítsük fel a mikróban. öntsük a mézet a magokra, jól keverjük össze, majd spatulával egyengessük bele egy kivajazott tepsibe. Fagyasszuk le 20 percre, majd vágjuk szeletekre.

Címkék: süti recept