Csoki helyett csak ezt: az 5 legfinomabb házi nut bar
Ha egy délután erejéig megnyitjuk házi csokigyárunkat a konyhában, hetekre letudhatjuk a munkahelyen 10-11 óra körül ránk törő farkaséhség problémáját. Igazi energiabombák következnek, csupa egészséges hozzávalóból!
Mindenmentes nagyon mogyorós szelet
Hozzávalók
10 db kimagozott datolya
3/4 bögre natúr mogyoróvaj
3/4 bögre mogyoró (sótlan)
1/4 tk. só
Ha már eszedbe jutott, milyen lehet a mogyoró mogyoróvajjal, akkor ez a te recepted! Ráadásul plusz pont, hogy pofonegyszerű, és a sütőt sem kell hozzá bekapcsolnod! Tedd a datolyákat és a mogyoróvajat az aprítógépbe, és alaposan keverd el, míg egynemű masszát nem kapsz. Ekkor add hozzá a mogyorót és a sót is, és működtesd tovább az aprítót, míg a mogyorószemcsék egészen aprók nem lesznek. Ezután a masszát terítsd be egy kisebb, kivajazott tepsibe, és 20-30 percre tedd a fagyasztóba! A fagyasztás után már szeletelhető és fogyasztható is.
Egyszerű mandulás nut bar
Hozzávalók:
1 bögre mandula
1/2 bögre mogyoró
1/2 bögre rizspehely
1/4 tk. só
1/4 bögre juharszirup
Ehhez a recepthez még aprítógép sem szükséges, a finom magvakat egészben használjuk fel. Melegítsük elő a sütőnket 160 fokra. Béleljünk kis sütőpapírral egy kisebb tepsit. Egy nagy tálban keverjük el a szilárd hozzávalókat, majd lassan, folyamatosan kevergetve csurgassuk hozzá a juharszirupot is. A kész keveréket egyengessük bele a tepsinkbe, és 30-40 percig süssük. Ha kész, hagyjuk kihűlni, ez 1 órát vesz igénybe. utána szeleteljük, és fogyasszuk, vagy csomagoljuk.
Gyümölcsös nut bar
Hozzávalók:
1/3 bögre mandula
1/3 bögre pekándió
1/2 bögre méz
3/4 bögre kimagozott datolya
1 tk fahéj
2 és 1/2 bögre zabpehely
1/2 bögre szárított áfonya
1/2 bögre szárított alma, apróra törve
Ez az édesség rágós és gyümölcsös, mint egy jó müzliszelet. Gyújtsuk be a sütőt 160 fokra, és 10 percig pirítsuk a mandulát valamint a pekándiót egy tepsiben. A mézet kissé melegítsük meg a mikróban, hogy szirupszerű legyen, majd az aprítógépben keverjük össze a datolyával, a fahéjjal és a zabpehellyel, míg a zabot már csak apró szemcséknek látjuk. Borítsuk a keveréket egy nagy tálba, és adjuk hozzá a mandulát, a pekándiót, az áfonyát és az almát. Miután jól elkevertük, egyengessük bele egy kisebb tepsibe, amit sütőpapírral kibéleltünk, és a papírt előzőleg még be is olajoztuk kissé. Legalább 20 percre fagyasszuk le, mielőtt felszeletelnénk!
Vegán, almás nut bar
Hozzávalók:
2 alma
1 bögre mazsola
1/2 bögre datolya
162 bögre víz
1 bögre mandula
1 bögre mogyoró
1/2 bögre napraforgó mag
1 bögre szezámmag
1/4 bögre őrölt lenmag
1 tk. fahéj
Ennek a receptnek a nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik: nem csak a sütőre nem lesz szükség, de a fagyasztóra sem. A végeredményt egyszerűen hagyni kell megszáradni, persze ez igénybe vesz néhány órát. Nagy könnyebbséget jelenthet viszont azoknak, akiknek a fagyasztója túl kicsi ahhoz, hogy beletuszkoljanak egy tepsit!
A meghámozott, feldarabolt almákat a datolyával, a mazsolával és a vízzel együtt az aprítógépbe tesszük, és addig keverjük, míg egynemű masszát nem kapunk. Beletesszük a mogyorót, a mandulát és a napraforgó magot is, és egy kicsit még keverünk rajta, de nem aprítjuk egészen össze a magokat. Végül a többi hozzávalót is belekeverjük, és 10 percig hagyjuk állni a masszát. Ezután egy szilikonlapra terítjük 2,5 cm vastagságban, és késsel félig bevagdossuk, hogy lássuk, hol lesznek a szeletek. 3 órán keresztül hagyjuk száradni, majd tegyünk rá egy tálcát, óvatosan fordítsuk meg és húzzuk le róla a szilikont. További 6 órán át hagyjuk száradni, így kívül szilárd, de belül finom rágós és nedves lesz majd. Ha a 6 óra letelt, szeleteljük fel. A hűtőben néhány napig áll el, de nyugodtan fagyaszthatjuk is a szeletkéket, ha nagyobb mennyiség készült.
Kókuszos nut bar
Hozzávalók:
2 bögre mandula
2 bögre natúr kókuszpehely
1/2 bögre puffasztott rizs
1 ek. lenmag
3/4 bögre méz
1/4 tk. só
Terítsük ki a mandulát egy tepsibe, és 10 percig pirítsuk 160 fokon. Ha kész, vegyük ki, és 6-7 percre tegyük be a kókuszpelyhet is a sütőbe. Vigyázzunk, mert hamar odaég. A szilárd hozzávalókat keverjük össze egy nagy tálban, a mézet pedig melegítsük fel a mikróban. öntsük a mézet a magokra, jól keverjük össze, majd spatulával egyengessük bele egy kivajazott tepsibe. Fagyasszuk le 20 percre, majd vágjuk szeletekre.