Visszavonhatatlanul tavaszodik, nyílnak a virágok és a szívek, szerelmek és növények szökkennek szárba, repkednek a pillangók a réteken és a gyomrokban és elárasztja a piacokat és boltokat a zöldségek királynője, a spárga. Érdemes kihasználni a szezont és minél többféleképpen megkóstolni ezt a nemes zöldséget. Az alábbi recept viszonylag egyszerű, a végeredmény pedig egy elegáns és könnyed fogás. 

recept

Hozzávalók két személyre

  • 2 csokor (1 kg) zöld spárga
  • 250 g (meg egy kicsi) vaj
  • 2,5 dl frissen facsart citromlé
  • só, bors, olívaolaj, finomítatlan nádcukor
  • ehető virágok dekorációnak

Tisztítsd meg a spárgát és vágd méretre (ha úgy tálalnád mint a képen mérd meg mekkora darabok férnek el a tányéron). A spárgasípokat forgasd meg olívaolajon sorakoztasd alufóliával kibélelt tepsibe, sózd és borsozd. Keverj össze 2-3 evőkanálnyi olvasztott vajat - ez a mennyiségeknél szereplő meg egy kicsi - 2 teáskanálnyi nádcukorral és csorgasd rá a keveréket a spárgákra. 220 fokos sütőben (légkeverés nem kell) 15-20 perc alatt elkészül.

Amíg sül a spárga készítsd el a mártást. A citromlevet egy nyeles forralóban egy fél teáskanálnyi sóval és fehérborssal forrald addig, amíg kb 2 evőkanálnyi mennyiség marad csak. Vedd le a tűzről és azonnal keverj el benne 2 kocka hideg vajat. Nagyon alacsony lángra tedd vissza a tűzhelyre és apránként add hozzá a maradék vajkockákat. Sűrű, krémes mártást kell kapnod, ami a hozzáadott vaj mennyisége miatt eléggé kiadós.

Rendezd el a sült spárgákat a tányéron, locsold köré a mártást és szórj rá színes virágocskákat. Jó étvágyat!

Tipp: a spárga méretre vágásakor leeső részekből készíts spárgakrémlevest. Ha pedig főétel nem múlhat el hús nélkül süss a spárgák mellé egy kis natúr csirkemellet.