eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Különleges pályán mozgó műhold került az űrbe

A NASA legújabb exobolygó-kereső műholdja, a TESS Föld körüli pályán kering majd, de nem a megszokott értelemben. Az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában Szabó Róbert, az MTA CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet tudományos igazgatóhelyettese beszélt erről.

„Egy olyan, viszonylag kis méretű űrtávcsövet kell elképzelni – valójában igazából négy darab kisebb kamerából áll –, ami az égbolt nagy részét lefedi” – mondta Szabó Róbert. Egy évig a déli égboltot, majd az északi égboltot vizsgálja, körülbelül egy hónapig fog egy területet monitorozni. Az eszköz a csillagok fényességét méri, olyan bolygókat keresve, melyek elhaladnak előttük.

„Azt várjuk, hogy felfedezzük a legérdekesebb exobolygókat itt a környezetünkben”

– hangsúlyozta az MTA CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet tudományos igazgatóhelyettese.

A műhold különleges úton kering majd: bár Földhöz kötött mozgást végez, viszonylag elnyúlt pályája lesz, melyen 2 hét alatt kerüli meg bolygónkat. „Nagyon eltávolodika Földtől, de aztán mindig visszajön” – magyarázta a szakértő. Az űreszköz sosem ütközik össze a Holddal, az égitest pontosan kétszer kerüli meg a földet, amíg a műhold egyszer körbeér. „Ez egy nagyon stabil pálya” – emelte ki.

A bolygótól távol a megfigyeléseket nem fogja zavarni sem a Föld sugárzása, sem a róla visszaverődő fény. Amikor pedig közel kerül az égitesthez, megkönnyíti az összegyűjtött adatok letöltését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×