Nagyon nehéz volt gyereknek lenni tavaly Magyarországon

2018. április 24., 15:06

Szerző: Bíró Veronika

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány ma tette közzé jelentését arról, hogy milyen volt a gyermekjogi helyzet 2017-ben Magyarországon. 

Eszerint

  • Minden 3. gyereket szegénység miatt emeltek ki a családjából.
  • 400 százalékkal nőtt a gyerekekkel szembeni szexuális erőszakról szóló médiamegjelenések száma.
  • A gyermek- és lakásotthonban élő gyerekek harmada fogyatékossággal élő, míg a fogyatékos gyerekek gondozására szakosodott különleges nevelőszülők száma 20 százalékkal csökkent.
  • Tavaly 232 gyerek egyedül és további 1600 gyerek a családjával együtt lépte át a magyar országhatárt menedéket kérve.
  • Minden 5. gimnazista és minden 2. szakmunkástanuló soha egyetlen könyvet sem olvas el.
  • 2010 óta nem nőtt a túlsúlyos vagy elhízott gyerekek aránya, de így is minden 4. lány és minden 5. fiú érintett a 6–8 évesek körében.
  • A 10–14 éves korosztályban évente 25–30 gyerek vet véget az életének.
Fotó: 168 Óra archív

A jelentést a jogszabály-változások, a kormányzati és civil akciók mellett a médiatudósítások alapján készíti az alapítvány. Céljuk a felméréssel az, hogy növeljék a gyermekjogok ismertségét és a jogsértések iránti érzékenységet.

– Így azokhoz is eljuthatnak a gyermekjogok, akik egyébként nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel – nyilatkozta Gyurkó Szilvia, az alapítvány kuratóriumi elnöke.

A teljes jelentés elérhető az alapítvány honlapján.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.