Egyéb kategória

10 magyar tervező, aki hulladékból készít ruhát, táskát vagy egyéb kiegészítőt

Mióta a fenntartható divattal foglalkozom, gyakran kerül szóba a textilszemét kérdése. Mi legyen azokkal a ruhákkal, amelyeket már nem szívesen viselünk, viszont mi magunk nem alakítunk át, de nem is méltók arra, hogy továbbadományozzuk? Mi lesz a rengeteg hulladékkal, amely a ruhagyártás során keletkezik a világ szabászasztalain? Szerencsére itthon is léteznek olyan tervezők, akik szemétbe szánt ruhákból és textilekből készítenek értékes ruhákat, kiegészítőket. Őket mutatom be.

vous - 2018.04.25.
10 magyar tervező, aki hulladékból készít ruhát, táskát vagy egyéb kiegészítőt
fészertitkok

Indul a #fészertitkok! Ismerjétek meg legújabb DIY-sorozatunkat!

A #fészertitkok a VOUS legújabb sorozata, amely egy virtuális menedék lehet minden nő számára. Egy hely, ahol egyszerre ismerhettek meg pofonegyszerű háztartási praktikákat, de akár kertszépítési-, szépségápolási tippekkel is gazdagodhattok. A #fészertitkokban lesz szó a női barkácsolásról, a főzésről, a mozgásról, a recyclingról, de még az autókról is – egy szóval mindenről, ami egy 21. századi nő életét körülveszi és amiket apróbb trükkökkel még élhetőbbé tehettek. Kíváncsiak vagytok a részletekre? ITT mindent megtudhatttok! 

A számuk ugyan nem korlátozódik tízre, de igyekeztem minél többféle tervezőt bemutatni a teljesség igénye nélkül. Ha tehetitek, támogassátok őket is, hiszen a világnak pont elég gondot okoz, hogy újabb és újabb textileket gyártunk, hogy aztán újabb és újabb ruhadarabok készüljenek. A legjobb lenne már a meglévő textileket újra felhasználni, nem igaz?

1. Sharolta

A használt farmerek több magyar tervező és alkotó kezei között születnek újjá. A legfiatalabb márka a Sharolta, amely nemcsak sötétkék, hanem színes farmerrel is dolgozik.

Objektum doboz

A Sharoltához hasonlóan használt farmerok továbbgondolásával foglalkozik az Old Blue és a Réthy Fashion is. Mindkét márka végez farmerbegyűjtést is, tájékozódjatok a honlapjukon a részletekről!

2. AWARE by Printa

Majoros Zita történetéről már többször olvashattatok itt a VOUS-n. Ruhamárkája, az AWARE by Printa termékei is rendszeresen felbukkannak nálunk. A Printát a külföldi turisták is imádják, de egyre több a magyar vásárlójuk is. Zita környezettudatos, zero waste életmódja tetten érhető a Printában is: ma már zero waste showroomot is berendeztek, és megszüntették az egyszer használatos papírpoharakat is. Kávét saját termoszban vagy náluk kapható bambuszpohárban vihettek el.

Objektum doboz

Majoros Zita Printa

Először a karrierjét tervezte újra, aztán mások leselejtezett ruháit

Majoros Zita egész élete az újratervezés körül forog. A Printa ötletgazdájának karrierje akkor indult be igazán, amikor egy kirúgás miatt át kellett gondolnia addigi karrierjét. Sikeres vállalkozásában újrahasznosított anyagokból tervez ruhát – nem kis sikerrel. Saját elmondása szerint folyamatosan azon jár az esze, hogy miként kelhetne új életre valami, ami az addigi funkcióját már nem tudja többé betölteni. Folytatás ITT!

3. Lazlo

László Edina iparművész szabászati hulladékot használ fel, éppen ezért nem szezonokban és kollekciókban gondolkozik. Akkor keletkezik nála új ruha, ha hozzájut a ruhagyártás során keletkezett textilhez, amit az adott cég már nem használ fel. Ezeket a textileket még soha senki nem viselte / használta, ezért nevezik pre-consumer upcyclingnak, amit ő csinál.

Objektum doboz

4. Cimbi

Női táskák, szatyrok, borítéktáskák, neszeszerek is készülnek a Cimbinél. Az alapanyagok között találni régi molinót, reklámhálót, bicikli gumibelsőt vagy biztonsági övet is.

Objektum doboz

A Cimbihez hasonló márkák a Medence Csoport, a ReBorn Bag vagy a Re+Concept.

5. Balkan Tango

Olyan, mintha ezer és egy éve a magyar piacon lenne a Balkan Tango, ahol biciklibelső felhasználásával készülnek pénztárcák, táskák, shopperek. Az én kedvencem évek óta a Vienna nevű modell.

Objektum doboz

A Balkan Tangóhoz hasonlóan biciklialkatrészekből dolgozó márkák a Felvarrom.

6. MIMIKRI

Nagy Krisztina újrahasznosítja a bőrt. Nadrágból vagy kabárból lesz táska és egyéb kiegészítő. Az alapanyagot kézi festéssel, hőpréssel vagy lézervágással módosítja, így lesz a végeredmény tényleg nagyon egyedi és különleges.

Objektum doboz

Objektum doboz

7. RePityke

Kidobásra ítélt textilhulladék felhasználásával készülnek a RePityke táskái és kiegészítői Baktai Dóri és Németh Kati kezei között. A lányok workshopokat is tartanak, ahol segítenek elkészíteni álmaitok táskáját vagy kiegészítőjét.

Objektum doboz

8. Licorice

Mi készülhet használt biciklibelsőből, ha nem táska? A válasz egyszerű: ékszer! Méghozzá nagyon is figyelemfelkeltő darabok, amelyekkel a legegyszerűbb pamutruha is feldobható.

Objektum doboz

Szintén biciklihez kapcsolódó alkatrészeket használ fel ékszereiheza Körben.

9. Cirrhopp

Mi lesz a megunt csomagolásból vagy a megunt ruhadarabokból? Balogh Kinga kezei között biztosan valamilyen csodálatos textilékszer vagy plasztiknyaklánc vagy -fülönfüggő. Gyönyörű színekkel dolgozik, tavaszra és nyárra szinte kötelező egy-egy Cirrhopp darab.

Objektum doboz

10. Mittersisters

Kicsit más kategória, hiszen a Mittersisters nem táskákat kínál, hanem élménynapokat. A tízórás workshop keretén belül az egykori bőrszoknyátokat, bőrkabátotokat, bőrnadrágotokat használhatjátok fel arra, hogy ultramenő pénztárcát vagy táskát készítsetek magatoknak.

Tavaly mi is ott jártunk egy ilyen workshopon, a keretes írásban olvashatjátok a beszámolónkat.

Objektum doboz

táska mittersisters

Újrahasznosító workshopon jártam a Mittersisters műhelyében

Azt mondják, ami számodra szemét, az valaki másnak kincs lehet. A Mittersisters rendhagyó workshopja után viszont már úgy gondolom: ami eddig szemét volt a szemedben, azt akár kinccsé is varázsolhatod. Táskakészítő workshopon jártam, de nem is akármilyenen: olyanon, ahol újrahasznosíthattam egy nem hordott bőrszoknyámat. A cikket itt olvashatjátok tovább.

Ajánlott cikkek