Egyéb kategória

Elkészült a „Leghatékonyabban szelektáló városok” listája!

Magyarországon minden évben 580 millió darab (közel fél milliárd) tejes és gyümölcsleves italos kartondoboz kerül forgalomba, ami azt jelenti, hogy az ország minden lakója átlagosan 60 darabot használ el ebből a csomagolóanyagból. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) idén ismét elkészítette a „Leghatékonyabban szelektáló városok” rangsorát, amely azt vizsgálja, hogy melyik magyar városban gyűjtik a legeredményesebben szelektíven ezt a hulladékot. 

vous - 2018.04.25.
Elkészült a „Leghatékonyabban szelektáló városok” listája!

A felmérés célja az, hogy segítse, és ösztönözze a lakosságot a szelektív hulladékgyűjtésre, hiszen sajnálatos módon az italos kartonok 78-80%-a, azaz mintegy 452 millió darab, még mindig a szemétlerakókba kerül az újrahasznosító üzemek helyett.

Aki tud, az tud!

A „Leghatékonyabban szelektáló városok” listájának élére az idén Tura került, ahol a lakosság 39 db italos kartondobozt gyűjtött szelektíven, a fejenként felhasznált 60 darabból. A turaiak után a második legeredményesebb szelektáló közösség a pécsi (37 db/fő), a harmadik a paksi (33 db/fő), a negyedik pedig a veszprémi (31db/fő) volt, akiket a debreceniek (30 db/fő) követnek.

Ezen városok lakosai nemcsak hatékonyan szelektálók voltak, de növelték is a tavalyi visszagyűjtési eredményeiket, közülük is a legnagyobb mértékben Pécs lakossága, akik fejenként 37 darab italos karton hulladékot juttattak vissza a körforgásba, szemben a korábbi 15 darabbal. Országos szinten a legnagyobb mennyiséget, a 935.000 kg italos kartont gyűjtő budapesti lakosság ismét a középmezőnyben helyezkedik el annak ellenére, hogy a szelektáló budapestiek fejenként 17 darab, azaz hárommal több italoskartont gyűjtöttek, mint egy évvel korábban.

A cikk itt még nem ért véget, a folytatást ITT olvashatjátok el. 

Forrás:
Unsplash
Ajánlott cikkek