Egyéb kategória

„Perecet, perecet…” – amit nem csak a gyerekek szeretnek

Van a sós és apró, a ropogós perec, ami leginkább a ropi csavaros változata, és van a puha, foszlós, péksüteménynek is beillő, kelt tésztával készülő perec, ami sörkorcsolyának éppen olyan tökéletes, mint vendégvárónak, reggelire vagy akár partira.

vous - 2018.04.26.
„Perecet, perecet…” – amit nem csak a gyerekek szeretnek

Ez a csavaros kis péksütemény örök klasszikus és mindenkinek a kedvence, mindenkiben gyerekkori emlékeket idéz, cirkuszt, állatkertet, vásári hangulatot, ma pedig leginkább a fesztiválokhoz, mozizáshoz és sörözéshez kapcsoljuk, pedig ennél sokkal magasztosabb az eredete…

Nem a lazázáshoz kapcsolódik ugyanis, hanem a jó gyermekek jutalmaként készült először egy leleményes és feltehetően nagylelkű, igazi "pedagógus" szerzetes jóvoltából, mégpedig igen régen, még a 600-as években, a kora középkorban, Olaszországban.

budapest-bakering-lendvai-adam4

„Mondjuk ki: meg kell gondolnunk, mennyit is adhatunk ki egy street food ételre” – A Budapest Bakering sikere egy év távlatából

Szerintem mindannyian a saját sikerünknek is érezzük picit, ha valami, ami magyar, világhódító útra indul. A Budapest Bakering 1 évvel ezelőtt indult el a hódító úton – igaz, első körben csak a hetedik kerület utcáin cikáztak a ringeket kínáló kocsik. Most, egy év elteltével, viszont már egészen biztos: messzebbre is eljutnak majd a tömegközlekedési eszközöket imitáló járgányok. Lendvai Ádámmal, a vállalkozás ötletgazdájával beszélgettünk.

Az volt az ötlete, hogy kenyértésztából olyan süteményt formáz, amely valamiképpen emlékeztet az imádkozásra, és ezzel jutalmazza az imádságukat elvégző gyerekeket. Így született meg a szív előtt a mellkason összefont karokat imitáló forma, amiben egyes magyarázatok szerint a keresztény szentháromság – az Apa, a Fiú és a Szentlélek – is megjelenik a perec hármas tagolásában.

Az itáliai szerzetes az első pereceknek a pretiola, vagyis kis jutalom nevet adta, ami hamar népszerű lett, és terjedni kezdett, a név pedig régiónként alakult, és lett pretzel a franciáknál, bretzel a német nyelvű területeken, precel a lengyeleknél, pereca a szerbeknél, nálunk pedig perec.

A cikk folytatását keressétek a Cookta oldalán!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek