A testtől elválasztva élesztettek újra és tartottak életben disznóagyat a Yale egyetemen

TUDOMÁNY
2018 április 26., 07:19
comments 372

A Yale egyetem kutatóinak sikerült 36 órán át életben tartani egy disznó agyát úgy, hogy az állat feje el volt választva a testétől.

A Yale kísérletéhez ráadásul nem is kellett megölni egyetlen állatot sem, a kutatók 100-200 disznófejet és agyat szereztek be egy vágóhídról, és az egyikben sikerült újraindítani a keringést.

Ez azonban így felvet egy még komolyabb kérdést is:

ha újra lehet indítani a keringést egy halott agyban, akkor mégis mi a halál pontosan?

Arra persze nincs bizonyíték, hogy az újraindított agy visszanyerte volna a tudatát, az azonban mér önmagában is érdekes, hogy egy halottnak tekintett szervben sejtek milliói voltak újra működésbe hozhatók. A kutatás vezetője nem volt hajlandó többet elárulni, azt mondta, eredményeit publikálni fogja egy szaklapban, ahol a tanulmányát épp ellenőrzik.

A kísérlet egyrészt komoly lehetőséget ad arra, hogy az agyakat érintetlenül, akár élve tanulmányozhassák laboratóriumi körülmények között, másrészt a technológia fejlesztésével a jövőben akár az emberi életet is meg lehetne hosszabbítani, ha az agy a testen kívül is életképes marad, ahogyan egyébként erről Alekszandr Beljajev is írt híres, 1925-ös scifijében a Dowell professzor feje című regényben, aminek alapötletét még az X-akták is felhasználta.

Szakértők persze felhívták a figyelmet, hogy ezek az elvárások természetesen hibásak, ilyen technológia ugyanis távolról sem áll még rendelkezésre. (MIT Technology Review)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.