Baba

Védőoltás fertőzött meg egy 20 hónapos babát – az életéért küzdenek

Egy 20 hónapos hódmezővásárhelyi kisfiú életéért küzdenek az orvosok közel 4 hónapja. A babát a tbc elleni kötelező védőoltás fertőzte meg.

Patkós Ádámnak hívják azt a hódmezővásárhelyi kisfiút, akinek életéért a szegedi gyermekklinikán karácsony óta küzdenek az orvosok. A tbc elleni védőoltás fertőzte meg azt követően, hogy gyenge immunrendszere miatt  megkapta a betegséget.

“Ádám meggyógyul, vagy meghal. Ezt mondták az orvosok. Nem ilyen durván fogalmaztak, de ez volt az értelme” – mondta a 29 éves édesanya, Patkósné Petrikó Tünde.

Született rendellenességtől gyenge a kisfiú immunrendszere

A 20 hónapos babát jelenleg a klinika gasztroenterológiai osztályon kezelik. Állapota nem sokkal azt követően romlott, hogy megkapta a tbc elleni kötelező védőoltást. Akkor persze még senki sem sejtette, hogy betegségének okát ebben kell keresni. A kisfiú hónalji nyirokcsomói begyulladtak, operálni is kellett.

A vizsgálatok kiderítették, veleszületett betegség miatt a kisfiú immunrendszere annyira gyenge, hogy nem ellenanyagot termelt, hanem a legyengített vírus megfertőzte a tbc-vel. A riasztó diagnózist karácsony előtt néhány nappal közölték a szülőkkel az orvosok. Akkor végeztek gyorstesztet a babán, és a nyirokcsomó-tenyészet is ugyanezt igazolta.

A karácsonyt az intenzíven töltötték

Mióta kiderült a betegsége, Ádám egyetlen napon, február 5-én lehetett otthon. Rosszabbodott az állapota, vissza kellett őt vinni a klinikára. Már a karácsonyt is az intenzív osztályon töltötték, egyszerre csak egyik szülője látogathatta.

A betegség a nyirokereken keresztül terjedt szét a kicsi testében, megtámadva a máját és a veséjét is. Csontvelővizsgálat adhat választ arra, hogy szükség lesz-e csontvelő-transzplantációra. A kisfiút szondán keresztül táplálják a klinikán. A család, a barátok, rokonok együtt bíznak a gyógyulásában – írja a Délmagyar.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top