12 °C, Budapest
12 °C
Budapest
Holnap
16°
Holnapután
19°
Vasárnap
20°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

Egy orosz orvos saját magát operálta meg az Antarktiszon

Mi mindenre képes az ember szükség esetén!? Dr. Rogozov egy napon gyengének érezte magát, fájt a hasa és hányingere volt. Megállapította, hogy akut vakbélgyulladása van, és sürgősen meg kell operálni...
Leonyid Rogozov 1959-ben diplomázott, majd rögtön élt a lehetőséggel és klinikai sebész rezidensként kezdett dolgozni, azonban tanulmányait megszakította a 6. szovjet antarktiszi expedíción, 1960.-ban való részvétele, mint az expedíció egyetlen orvosa.

1961-ben dr. Leonyid Rogozov egy kicsiny orosz kutatócsapat orvosaként tartózkodott az Antarktiszon. Egy napon gyengének érezte magát, fájt a hasa és hányingere volt. Megállapította, hogy akut vakbélgyulladása van, és sürgősen meg kell operálni.

A legközelebbi állomásokon egyetlen repülő sem tartózkodott, valamint a kedvezőtlen időjárási körülmények sem tették lehetővé a repülést.

Elhatározta, hogy megműti magát a kutatóbázison.

Helyi érzéstelenítést alkalmazott, és nekifogott a vakbele eltávolításának a sofőr meg a meteorológus segítségével. Egy tartalék ember is volt a szobában arra az esetre, ha a másik kettő egyike elájulna.

Rogozovnak időnként abba kellett hagynia a műtétet, hogy megküzdjön a hányingerrel és a stresszel. Így 1 óra 40 percig tartott, mire sikerült eltávolítani a vakbelét, még éppen mielőtt az perforálódott volna.

Az orvos problémamentesen gyógyult, és folytatta munkás, egészséges életét.

Forrás: https://historicalsnaps.com/http://biokemia.blog.hu

Történelmi érdekességekről olvashatsz az alábbi témánkban összegyűjtött cikkekben
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
További anyagok